Pokertips för nybörjare

För en nybliven pokerspelare som stapplande tar sina första steg ut mot pokerborden gäller det att se upp för kikarsikten från redan etablerade jägare. De som inget annat vill än att sätta tänderna i en nykomling och barskrapa honom eller henne inpå bara skinnet. Att under sin första tid försöka hålla sig borta ifrån radarn, för att sakta men säkert senare avancera, är en strategi som rekommenderas för de allra flesta. I denna artikel vill vi försöka sprida ljus över vad vi tycker att du som ny pokerspelare bör tänka på och ge dig så goda förutsättningar som möjligt för framtida konfrontationer.

Det viktigaste av allt är såklart att veta vad du i grunden håller på med. För att få den kunskapen krävs att du känner till de grundläggande element som som spelet består av. Detta fungerar därefter som det fundament du senare kan bygga vidare på när du lägger till framtida kunskap och egna erfarenheter. Vad som är viktigt att komma ihåg är också att du omöjligtvis direkt kan vara världens bästa pokerspelare, utan att det tar tid att lära sig olika saker på olika plan. Många gången förstår man vissa saker på ett helt annat sätt längre fram, än när man först trodde sig ha kommit underfund med det.

Poker ess

Förklaring av Texas Hold’em

Den vanligaste formen av pokerspel som idag cirkulerar i utbudet är helt klart Texas Hold’em. Hold’em kan spelas på ett flertal olika sätt. Utan att gå in alltför djupt på detta kan man enkelt säga att det antingen spelas i ett format som kallas “cash-game” där du satsar riktiga pengar, eller i turneringsform där du först för riktiga pengar köper ett antal turneringsmarker som är av samma antal för alla spelare och som du sedan använder för att ta dig så långt som möjligt i turneringen. Kostnaden för inköp och antalet deltagare kring borden varierar och i en större turneringen kan ett väldigt stort antal deltagare medverka, vilket gör att du slutligen får byta bord om du tar dig nog långt i turneringen.

Ryan Van Sanford

Drivkraften och motorn inför varje utdelad hand är de “blinds” (på svenska “mörker”) som innan varje omgång av spelet läggs utav två av deltagarna och tillsammans bildar den inledande potten (den summa du vinner om du lyckas ta hem pågående hand). Vilka som lägger dessa blinds skiftar kontinuerligt genom att man efter varje avslutad hand roterar blindsen ett steg i klockans riktning och sedan upprepar sig samma mönster löpande under spelets gång.

Hålkort

Förutom att blinds alltid automatiskt ska betalas, är i stort sett det första du gör under varje omgång att avgöra om du vill välja att spela den hand du blivit tilldelad, eller om du istället väljer att kasta den. I Texas Hold’em tilldelas alla spelare två stycken hålkort som förblir osynliga för resterande spelare tills att händerna synas. Om du skulle råka sitta på vad som kallas “stora blind” behöver du dock inte avgöra om du vill kasta handen eller inte förrän någon motståndare framför dig väljer att höja insatsen. Eftersom du redan lagt den stora blinden har du på det viset automatiskt betalat det belopp som är av minimikrav för att spela din hand och att se floppen, så länge ingen framför dig väljer att höja.

Med flopp menas de tre första kort som läggs ut i mitten på bordet som tillsammans delas av samtliga spelare för att med respektive spelares hålkort bilda bästa möjliga hand. Efter floppen kommer “turn” där ytterliga ett kort adderas till bordet och därefter “rivern” där det sista kortet tillkommer. Efter både flopp, turn och river ges dessutom alla kvarvarande spelare i handen, chansen för ytterligare satsningar som de andra spelarna måste besvara genom att antingen gå med eller att höja ytterligare. Om du inte har för avsikt att höja mera, eller vill försöka få en annan spelare att istället göra det, kanske i ett försöka att gillra en fälla, kan du “checka”, vilket betyder att du avsäger dig rätten att agera och ger vidare den till nästa spelare.

Potten

Den spelare som tills sist är kvar när alla andra spelare lagt sig, eller har den bästa handen efter potentiella satsningar efter rivern och när alla kort vänts upp är slutligen den som går vinnande ur just den handen och den som tar hem potten. I vissa situationer kan det hända att potten delas t.ex. om bordet i sig är starkast i sig själv utan att använda någon av kvarvarande spelares hålkort.

I klippet nedanför (språk engelska) går man igenom mycket av grunderna för Texas Hold’em och även om du inte är fantastisk på engelska, kan du med det du redan lärt dig i texten säkert ändå ha nytta av många delar i videon.

Låt saker ta sin tid

Det är viktigt att undvik att hetsa fram till beslut i poker. Försök istället att själv gå igenom varför du handlar som du gör och vad ditt nästa drag kan tänkas förmedla till dina motspelare. Ett bra tips för att få extra tid till detta är att ifrån början spela på ett nybörjarvänligt bord. Vid ett nybörjarbord ges du mer tid till eftertanke under din tur och det ger dig även tillgång till matnyttig information som andra bord inte tillhandahåller.

Ett bra komplement till ditt spelade är också att skaffa din någon form av pokerlitteratur som du kan återkomma till mellan dina sessioner. Denna bok förklarar på ett bra sätt hur man kan resonera i olika situationer som kan uppstå och att blanda teori med praktiskt spelande kommer med all säkerhet göra att du betydligt snabbare utvecklas från byte till att också bli en jägare vid pokerborden. Bara du ger dig själv tid till eftertanke och analys, och ödmjukt tar dig an uppgiften att lära dig spelet.

rnn.yqe.