När spel mötte sport

Sport har alltid haft ett utrymme i spelvärlden på ett sätt eller annat. Några av de absolut första spelen som dök upp var faktiskt grundläggande representationer av sport. Men då talar vi väldigt grundläggande.

Det första tv-spelet någonsin är ju som många säkert vet spelet Pong. I detta spel flyttade varje spelare en rektangel och försökte studsa in en liten fyrkant till andra änden av skärmen utan att motståndaren lyckades göra samma sak. Detta var baserad på tennis där de båda rektanglarna var racket och den lilla fyrkanten var bollen. Detta var inte bara starten för sportspel utan spelvärlden överhuvudtaget.

Och medan allt kan spåras till denna början såg man snabbt utvecklingen gå över till alla möjliga sorters spel. Andra tidiga spel försökte även fånga saker som formel 1 racing, fotboll och mycket annat i sportväg.

Men redan innan vi hade sportspel hade vi ju alltid spel på sport. Det andra området där sport och spel möter varandra för att skapa något som många har underhållit sig med genom tiderna. Medan de tidigaste formerna av detta var helt enkelt att satsa på vem som skulle vinna, har vi numera även mer involverande former av spel där man försöker sätta ihop sitt eget lag och se hur de skulle ha presterat tillsammans, eller åtminstone hur bra man kunde identifiera spelare som individuellt presterar.

Denna form av spel är mer känt under namnet fantasysport och är något som startade i USA på mitten av 1900-talet. Detta är en väldigt populär spelform på andra sidan Atlanten men tog sig en tid att sprida sig till Europa och andra delar av världen. Även nu hittar man detta mer i utländska ligor, från ett svenskt perspektiv det vill säga, men som intresset växer är det ju mer och mer troligt att man en dag lika gärna kunde spelade detta på Allsvenskan som Premier League, för att ta fotboll som ett exempel.

rnn.yqe.