Fyra stora typer av onlinespel

Onlinespel är något som bara växer och växer. Här går vi igenom de fyra största typerna just nu.

MOBA

Multiplayer online battle arena är en typ av spel där varje spelare kontrollerar en karaktär i en kamp mot ett motståndarlag. Målet är att förstöra fiendens huvudbyggnad och på vägen till det målet behöver man döda motståndarlagets spelare, datorstyrda monster och andra skyddsbyggnader som står i vägen.

De två största spelen i denna kategori är DOTA 2 utvecklad av Valve och League of Legends utvecklat av Riot Games.

kille spelar ett fpsFPS

First person shooters är precis som det låter förstapersons-spel som går ut på att skjuta. Spelets målsättning kan variera från spel till spel men också från karta till karta då de flesta spelen har olika ”game modes”. I alla de nämnda spelen är en del av målen att döda motståndarna men till det kan även läggas mål som att frita gisslan, säkra delar av kartan eller att plantera/desarmera bomber.

De största spelserierna i denna genren är Call of Duty utvecklat av Activision, Battle Field utvecklat av svenska Dice och Counter Strike utvecklat av Valve.

RTS

Real-time strategy spel är strategispel som utspelar sig i realtid till skillnad från spel där varje spelare har sin tur (Tänk till exempel schack.). Även här kan det variera vad det exakta målet är men de största spelen går ut på att spelarna skall samla resurser och med det bygga upp baser och en arme. Med detta skall man sedan utplåna motståndarna som gör samma sak.

Det överlägset största spelet i denna kategorin är StarCraft 2 skapat av Blizzard. I nordkorea är spelet ett gigantiskt fenomen med stor närvaro i traditionella medier.

Poker

Det vore oärligt att inte nämna kasinospel som poker när vi pratar om de största onlinspelen. Spelet finns i många olika former där det vanligaste är Texas Holdem. Det arrangeras både längre mer planerade turneringar och mer informella pokerturneringar som startar då tillräckligt många spelare anmält sig.

Jerrod Stroman